
Responses to Questions from RFA for Small Group Home in Region III 
 
 
Question(s): Can the property be attached to an existing building (i.e. a wing of a 
hospital that is no longer being used)?  If so, does there have to be a physical 
separation from the building? 

 
Response: The intent of the program is to promote natural inclusion in the 
community and reduce the stigma of children with disabilities. It is to be a 
community based resource.  If the existing building lends itself to that type of 
environment, meets all licensing & safety regulations and the programmatic 
intent, it could be acceptable. 
   
Can the property be adjacent to provider’s property? 
 
Response: It would depend upon the details of the proposed location and 
specifically what it is on the provider’s property adjacent to the proposed site for 
the small group home.   
 
An IMD is defined as a hospital, nursing facility, or other institution of more than 
16 beds that is primarily engaged in providing diagnosis, treatment, or care of 
persons with mental diseases. Whether an institution is an IMD is determined by 
whether it functions primarily as a facility established and maintained for the care 
and treatment of individuals with mental diseases; it does not have to be licensed 
as such.  The Code of Federal Regulations (CFR) for Public Health (42) indicates 
that services provided at the location may not be eligible to Medicaid’s Federal 
Match. 
 
If the facility has more than 16 beds on the same campus or adjacent locations, 
(regardless of whether they are broken down into smaller physical units) 
(cottages) and has the same board of directors and/or executive director it is 
considered an IMD. In this case the use of the adjacent property would not be 
acceptable.  
 
Question: Can the property be a modular home? 
 
Response: Yes, as long as the home meets all licensing requirements. 
 
Question: Can the service be provided in two separate homes of 3-4 beds each? 
 
Response: This is not prohibited but may not be as economical as one 8 bed 
facility due to the potential for increased staffing and supervision costs in two 
homes instead of one home.   
 
What time frame for startup is state looking at? 
 



Response: The Requests for Applications states in section C.7 “The program 
must be ready to accept the first placement within 6 months of notice of 
selection.”  
 
Will prior authorization have to be obtained every 90 days? Or will authorization be good 
for time of stay? 
 
Responses:  No, authorizations are generally 184 days/6 months when the youth 
clearly meets medical necessity.  Continued stay requests will be required to 
determine if medical necessity for this level of service is still present. 
 
Question: Will agency be able to bill for transportation to MDT meetings, medical 
appointments, counseling, etc. if over hundred miles? or will this be part of the per 
diem? 

 
Response: For information related to reimbursement for transportation for 
medical appointments see Chapter 524 Transportation Policy, BMS for any 
additional reimbursement that may be requested.  
(See http://www.wvdhhr.org/bms/ for details)  
 
Transportation for visits and or MDT meetings greater than one hundred miles 
will be a shared responsibility of the Department and the Provider.  
 
Question: If there are visitations with child and family, will those be supervised? 
 
Response: That will be determined by the visitation plan for the youth.  
 
Question: Who will supervise visit?   
 
Response: If visits must be supervised, the Department and the Provider will 
work share supervisory responsibility during visits.  
 
Question: Will there be a separate authorization for visitation?    
 
Response: No, there is no separate authorization for visitation. Those costs are 
part of the room/board/supervision rate paid by the Department. 
 
Question: Will visitation be a billable service?  
 
Response: No, the room/board/supervision rate covers the costs of visitation.  
 
Question: Is visitation part of per diem? 
 
Response: Visitation cannot be billed outside the per diem. It would be 
considered part of the per diem.  
 



Question: What life safety regulations does this program follow? 
 
Response 12.1.g.  All residential buildings shall conform to the current Life Safety 
Code of the National Fire Protection Association, unless exempted by the State 
Fire Marshal.  The website for additional information is  
http://www.wvdhhr.org/ohflac/LS/Contact.aspx 
 
Question: Would this program also include those children that need short-term 
medication management/behavior management?  (i.e. receive this service through a 90 
authorization) 
 
Response: It could as long as the identified child meets medical necessity and 
admission criteria for the program. 
 
Will there only be an initial clothing voucher or will this be provided every year if child 
remains in placement for a year, two? 
 
Response: Foster policy allows for an initial clothing voucher of $300 when 
children enter foster care. The provider is then responsible for maintaining an 
adequate wardrobe during placement.  
 
Question: Are the regulations the same as OHFLAC?  Or different?   
 
Response: The facility must meet Residential licensing standards and OHFLAC 
standards.  Those regulations may be found at the following websites: 
 
http://www.wvdhhr.org/bcf/ 
 
http://www.wvdhhr.org/ohflac 
 
 
What will the startup per diem be? 
 
Response: The initial per diem will be determined by the budget submitted and 
the current per diems for small group homes of this nature. Once sufficient cost 
information is available a per diem will be assigned based on cost reports. Cost 
reports are submitted twice annually and the per diem adjusted accordingly.  
 
The initial total per diem(includes room/board/supervision/treatment) for the 
small group homes operating in the other regions of the state were between $330 
and $340 for each resident. 
 
 
 


